برچسب‌ها

پنجشنبه، مرداد ۰۵، ۱۳۹۱

وبلاگ چیست؟

وبلاگ پديده‌اي نوظهور در عرصه اينترنت است و بيش از چند سال از پيدايش آن نمي‌گذرد با اين حال وجود بيش از صدها ميليون وبلاگ تخمين زده مي‌شود. weblog كه به آن blog نيز گفته مي‌شود، تركيبي است از دو كلمه web به معناي شبكه جهاني و log به معناي گزارش روزانه يا روزنوشت، به يادداشت‌هايي گفته مي‌شود كه توسط يك يا چند نفر بصورت روزانه، هفتگي يا گاه به گاه نوشته شده و در عرصه اينترنت قرار مي‌گيرد. چند معادل فارسي نيز براي آن در نظر گرفته شده است مانند: تارنگار يا تارنگاشت كه كمتر مورد استفاده قرار مي‌گيرند. هر شخصي كه به اينترنت دسترسي داشته باشد و مطلبي براي نوشتن داشته باشد مي‌تواند به طور رايگان يا در صورت تمايل به صرف هزينه، صاحب يك وبلاگ شود. مطلبي كه در وبلاگ نوشته مي‌شود ممكن است خاطرات شخصي، خبر، مقالات علمي و هرگونه مطلب قابل نگارش باشند. علاوه بر اين نظرات خوانندگان وبلاگ‌ها نيز جزو مطالب خواندني وبلاگ‌ها محسوب مي‌شود.

جهان كنوني، وبلاگ را به عنوان يكي از بهترين وسايل ارتباطي پذيرفته است و در چنين شرايطي كه وبلاگ‌نويسي جايگاه مهمي در توليد اطلاعات در اينترنت دارد روز به روز بر امكانات فني ارائه دهندگان خدمات وبلاگ‌ افزوده مي‌گردد. رشد خدمات رايگان براي وبلاگ‌نويسان و ارائه رايگان ابزارها و برنامه‌هاي مورد نياز وبلاگ‌نويسان توانسته زمينه‌ساز پيشرفت‌هاي خوبي باشد. از جمله سيستم‌هاي نظرسنجي، سيستم‌هاي آرشيو مطالب، سيستم‌هاي شمارنده تعداد بازديدكنندگان و همچنين فرم‌هاي ارسال اطلاعات بازديدكنندگان براي مدير وبلاگ و ساير اين ابزارها كه هر روز بر تعداد و قابليت‌هاي آنها افزوده مي‌گردد.

دوشنبه، مرداد ۰۲، ۱۳۹۱

و به همین سادگی یوزپلنگ در هندوستان منقرض شد

اسناد موجود در بایگانی های اداره جنگل بانی و بعدها شکاربانی هند تحت استیلای بریتانیا حقیقت تلخی را درباره یوز نشان می دهد. برای نمونه در سال 1872 تعداد هشت «چیتا» (نام هندی یوز به معنی خالدار) شکار و پوست آنها برای دریافت جایزه و «کله گرگی» به مقامات دولتی «میرزاپور» تحویل داده شد. یکی از هولناک ترین آمارها مربوط به سال 1876 در «مدرس» است که پوست 135 یوز و 507 پلنگ برای دریافت جایزه تحویل داده شد.

رابطه بین اقوام هندی و یوز تا پیش از ورود مغولان و تشکیل دولت گورکانی چندان روشن نیست؛ هرچند پس از یورش های «سلطان محمود غزنوی» به تدریج پادشاهی های مسلمانی چون بهمنی، لودی و غلامشاهیان به ویژه در شمال شبه قاره تشکیل شدند ولی با ورود «بابر» شاهزاده تیموری از «فرغانه» به کابل و بعدها شمال هند و تصرف «سِند» و سلطان نشین دهلی در کنار نفوذ فرهنگ ایرانی(هر چند سابقه ارتباط ایرانیان و هندیان به پیش از میلاد و ورود اقوام آریایی نژاد به این دو ناحیه بازمی گردد)، نخچیر گری و یوزداری رونق روزافزونی به ویژه در دوران «جلال الدین اکبر مغول اعظم» و امپراتور گورکانی گرفت.
...

براي اولين بار در ايران رويت شد، صحنه شکار یوزپلنگ

برای اولین بار در کشور صحنه شکار یوزپلنگ ايراني در منطقه حفاظت شده کوه بافق در استان يزد توسط محيطبانان به ثبت رسيد.

 به گزارش ايسنا، محیط بانان منطقه حفاظت شده کوه بافق یزد به نامهاي اصغر خواجه و موسوي، هفته گذشته هنگام غروب یک قلاده یوزپلنگ را در حاشیه منطقه حفاظت شده کوه بافق مشاهده و مدتی آن را با دوربین چشمی تعقیب کردند.
در همین لحظه یوزپلنگ به دسته ای قوچ و میش حمله نموده و موفق به شکار یک رأس میش وحشی می شود.
اما تصویربرداری از این صحنه که از صحنه های نادر در طبیعت ایران است، بدلیل در دسترس نبودن دوربین فیلم برداری مناسب امکان پذیر نشد و فقط یک قطعه عکس پس از شکار توسط یوزپلنگ گرفته شد.
گفتني است منطقه حفاظت شده بافق يكي از بهترين زيستگاههاي يوزپلنگ ايراني در كشور است كه سازمان حفاظت محيط زيست كمتر از يكماه قبل با  وجود اعتراضات دوستداران طبيعت با ساخت و مرمت جاده گزو در اين منطقه موافقت كرد.

از «آقا زاده حرف گوش نکن» تا «یوز بی خال» کنیا

«عتصرالمعالی قابوس ابن وشمگیر» در کتاب بی همتای خود «قابوس نامه» که در واقع آیینه ای از فرهنگ ایران در آن برهه است، درباره همه مواردی که یک نجیبزاده جوان می باید بداند از «نجوم» و «خرید اسب» تا «شرکت در باده گساری» برای پسر خود «گیلانشاه» نگاشته و صد البته که آموزش سواری و نخجیرداری یکی از مهم ترین آرایه ها و هنرهای یک اشراف زاده بوده است. در بخش مربوط به نخجیر، یکی از ریزه کاری های شکار این بوده که نجیبزادگان به هیچ روی قلاده «تازی» (سگ شکاری) را بدست نگرفته و یوزان آموخته را در نخجیرگاه بر پشت اسب ننشانند؛ چون در عین اینکه اینکار در شان و مقام یک امیرزاده نیست، نشاندن سباع (درندگان) بر پشت اسب به هنگام سواری خلاف عقل و احتیاط است.
نگاره ی رو به رو نخجیرگری را در حدود سال 1560 میلادی در ایران دوران «شاه طهماسب صفوی» نشان می دهد که سوار بر اسب کمانی زه کرده را در ترکش (جای کمان) نهاده و یوزی مقید به قلاده و جل بر پشت، بر روی زین سوار کرده است.
هرچند در ادب پارسی واژگانی چون «یوزدار» و «یوزبنده» برای اهل ادب آشناست ولی در مقایسه با هند گورکانی در نگارگری ها کمتر شاهد نخجیر شکارگران همراه با یوز هستیم و شکارگر صفوی در شکار جرگه، بیشتر مایل بوده برای معرکه نبرد آموخته شده و با شمشیر شکارگر(قراچوری، شمشیری بلند تر از شمشیر پیادگان) و نیزه و خشت و زوبین و کمان و کمند به شکار بپردازد. از اواسط دوران صفوی شاهد ورود پیادگان مسلح به تفنگ در نگارگری ها هستیم.
 ...

شبی که پلنگ در کنار بچه میمون خوابید

پلنگ ماده ای که به دنبال شکار است، میمونی را شکار می‌کند که از قضا باردار است. دقایقی بعد بچه میمونی پا به جهان می‌گذارد که مادرش شکار شده و اینجاست که احساس مسئولیت پلنگ و آهنگ انتخاب شده توسط نشنال جئوگرافیک هر بیننده‌ای را شگفت زده خواهد کرد.
شاید علت این رفتار پلنگ، این باشد که خود، مادر است، من نمی دانم، ولی دلیلش هر چه که باشد، این فیلم تا چند ساعت فکر مرا مشغول کرد. که هستم؟ و چقدر از این حیوانات به اسم "درنده" برترم؟ آیا من از آن ها "درنده تر" نیستم؟ اصلا چه کسی گفته من وارث زمینم که حق خود می دانم هر بلایی را سر آن و موجوداتش بیاورم؟ شاید غرور مرا کور کرده و واقعیت خود را نمی بینم...
در پایان این فیلم بچه میمون بر اثر غریزه ی وحشی نمی میرد، بر عکس، پلنگ از او حتی در مقابل کفتارها مواظبت می کند و او را به محل زندگی خود می برد؛ ولی سرماست که نوزاد را به خواب می برد...


الکساندر گراهام بل، مؤسس انجمن نشنال جئوگرافیک

الکساندر گراهام بل
می دونستید الکساندر گراهام بل یکی از مؤسسین انجمن نشنال جئوگرافیک بوده؟
این سازمان غیر دولتی در ۲۷ ژوئن سال ۱۸۸۸ (تیرماه ۱۲۶۷) توسط ۳۳ دانشمند و جهانگرد که علاقه‌مند به تشکیل انجمنی برای افزایش و توسعه علم جغرافیا بودند، در واشنگتن دی‌سی تأسیس شد . اولین رئیس این مؤسسه، گاردینر گرین هابارد، پدر زن گراهام بل بوده است که پس از مرگ در 1897، دامادش ریاست انجمن را عهده دار می شود. البته او هم این سمت را دو سال بعد به دامادش، گیلبرت هاوی گراسونور، واگذار می کند که به مدت 55 سال در این سمت باقی می ماند. ار آن پس تا کنون هم اعضای خانواده ی گراسونور مسؤلیت های مهم این سازمان را به عهده داشته اند.

یوزپلنگ‌های ۳ماهه یتیم

این دو توله یوزپلنگ ماده 3 ماهه که مادرشان آنها را در تساوو ایست (از قدیمی ترین و بزرگ ترین پارک های ملی کنیا) رها کرده بود، به مرکز خدمات حیات‌وحش کنیا منتقل شده و در پارک ملی نایروبی نگهداری می‌شوند.
 این عکس را دکتر سعید عظیمی پور، عکاس حرفه ای کشورمان در ضمینه ی حیات وحش، برای آسوشیتدپرس گرفته اند.


طولانی ترین گربه جهان

رابین هندرسون، ساکن شهر رنو در نوادا گربه هفت ساله‌اش را به خبرنگاران نشان می‌دهد. این گربه که از نژاد Maine Coon و بومی آمریکای شمالی است، استیوی نام دارد و با 123.2 سانتی‌متر طول به عنوان بلندترین گربه زمین در کتاب رکوردهای گینس معرفی شده است.


پرتره یوزپلنگ

یوزپلنگ ماده، خسته از درد پای شکسته‌اش روی علف‌های مزرعه شیرها (وتوردن‌لییوپلاز) دراز کشیده و از این‌که فرانک تریمبوس با دوربینش او را مورد توجه قرار داده، خوشش آمده است.


پنجشنبه، تیر ۲۹، ۱۳۹۱

ترین های حیوانات

سریع ترین روی خشکی رو که می شناسین دیگه؛ عشق من... :)
اما اگه بخوایم بین کل حیوانات خشکی، دریا و هوا، بگیم:

سریع ترین: شاهین (peregrine falcon)
شاید باورتون نشه اما موقع شیرجه رفتن به قصد شکار، سرعتش به بیش از 325 km/h میرسه. جالبه بدونید سریع ترین موتورسیکلت قانونی تولید شده هم که ساخت سوزوکیه و بیش از 300 کیلومتر میگیره، اسمش hayabusa هست که در ژاپنی معنی شاهین می ده! این نازنین رو در اکثر نقاط زمین می تونین پیدا کنین؛ البته بجز مناطق قطبی، ارتفاعات بسیار بلند، و مناطق استوایی بارانی.


سریع ترین ماهی: ماهی بادبانی (sailfish)
ماهی بادبانی دو گونه را شامل می شود که زیرمجموعه ی جنس Istiophorus هستند. وجه تسمیه ی آنها، وجود یک باله ی پشتی erectile است که شبیه

دوشنبه، تیر ۲۶، ۱۳۹۱

رکورد 100 متر سرعت

در سال 2009، یک چیتای ماده، در باغ وحش سین سیناتی، رکورد 100 متر سرعت را بین پستانداران خاکی شکست. سارای 9 ساله موفق شد 100 متر را در 6.13 ثانیه طی کند. رکورد قبلی در اختیار یک چیتای نر از آفریقای جنوبی به نام نیانا و با تایم 6.19 ثانیه بود. میانگین سرعت سارا در این مسیر 58.74 و حداکثر سرعتش نزدیک خط پایان 112.65 کیلومتر بر ساعت گزارش شد. همان طور که می دانید در حال حاضر، رکورد دوی 100 متر مردان در دست اسین بولت است که 9.58 ثانیه می باشد. ویدیوی این رکورد گیری را از دست ندهید.


10 حیوان سریع بر روی خشکی

 به ترتیب از شماره ی ده تا سریع ترین:

10- Coyote (گرگ صحرايى امريکاى شمالى)
حداکثر سرعت: 69 کیلومتر بر ساعت

لحظه ی شکار

ویدیویی بسیار زیبا از شکار یک غزال توسط چیتا، پیشنهاد می کنم از دستش ندین


عوض شدن منوی غذای گراز

گراز بی باک منوی غذای خود را عوض کرده و در حال شکار یوزپلنگ است. سرانجام چیتا از دست گراز فرار کرده وبدنبال شکار آسانتر می گردد.
 
منطقه شوکودو در افریقای جنوبی، عکاس: استیو پورتر

 

طعمه يوز ایرانی چیست؟

انتخاب طعمه يکی از مهمترين جنبه های اکولوژی طعمه خواران است که درمورد يوزپلنگ آسيايی از اهميت خاصی برخوردار می باشد.  در اين خصوص، مطالعه علمی در پناهگاه حيات وحش دره انجير صورت گرفته که نتايج قابل توجهی داشته است. براساس اين مطالعه، يوزپلنگ آسيايی سمداران نر، بخصوص قوچ و کل را ترجيح می دهد و اين درحالی است که نرها سهم کمتری در ميان جمعيتهای طبيعی طعمه ها در طبيعت دارا می باشند. از اين رو، اکيدا توصيه می شود که از صدور پروانه شکار درون زيستگاه های يوزپلنگ در ايران اجتناب گردد، زيرا اين طعمه خوار برای بقای خود به آنها وابسته می باشد.

شنبه، تیر ۲۴، ۱۳۹۱

چند يوزپلنگ در ایران؟

طي دو دهه گذشته، مطالعات مدون چنداني درباره يوز در ايران صورت نگرفته و تنها، مطالعات محدودي توسط برخي اساتيد و کارشناسان روي وضعيت و پراکنش اين جانور در استانهاي مختلف کشور صورت گرفته است. طي اين مدت، همچنين برآوردهايي از جمعيت يوز در کشور نيز صورت گرفت...

بازگشت يوز مادر به سياهكوه

نتايج مطالعات اخير در مناطق حفاظت شده استان يزد كه با استفاده از دوربين هاي تله اي صورت گرفت، نشان از جابجايي هاي گسترده يوزها ميان مناطق مختلف دارد. شگفت انگيزترين مورد مربوط به يك ماده يوز بالغ مي باشد كه بين دو منطقه با فاصله هوايي بيش از 130 كيلومتر در تردد است...

cheetah VS lion

امروز چندتا ویدیو از جنگ و دعوای چیتا با شیر دیدم،متاسفانه تو همشون چیتاهه کشته شد
:'(
در واقع واسه هرکی لاته، واسه شیر جز شکلات نیست...

جمعه، تیر ۲۳، ۱۳۹۱

کینگ چیتا

 



کینگ چیتا جهش یافته ای نادر است که اندکی از چیتاهای خال دار بزرگتر بوده و طرح پوست متفارتی هم دارد. ژن این حالت به صورت مغلوب به ارث می رسد که علت نادر بودنش هم همین است. این جاندار زیبا اولین بار در سال 1926 و در زیمبابوه دیده شد و در کل فقط شش بار در طبیعت دیده شده است.


مگس علیه چیتا


نصب گردنبند ردیاب برروی یوز

ژانویه سال ۲۰۰۷، پروژه رادیوتله متری و نصب گردنبندهای ردیاب روی یوزآسیایی برای نخستین بار به صورت عملی آغاز شد. طرف ایرانی این پروژه سازمان حفاظت محیط زیست، دفتر برنامه توسعه سازمان ملل (یو ان دی پی) در ایران و پروژه حفاظت از یوز آسیایی و طرف خارجی آن هم انجمن حفاظت از حیات وحش آمریکا (دبلیو سی اس) است .گردنبند ردیاب (جی.پی.اس کولار) شامل یک فرستنده و گیرنده رادیویی و قطعه ای برای تنظیم زمان باز شدن قلاده است...

آمار موجود از یوز آسیایی

با اینکه آمار یوز آسیایی را در ایران گاهی بین ۵۰ تا ۶۰ قلاده و در کل، کمتر از ۱۰۰ قلاده عنوان کرده‌اند، این اعداد را "حدس کارشناسی" می دانند. چرا که یوزپلنگ حیوانی به شدت مخفی کار و فراری از انسان است، به راحتی خود را در طبیعت استتار می‌کند و گستره زیستگاهش بسیار وسیع است...

تلاش برای حفظ یوزپلنگ آسیایی

پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، با همکاری برنامه توسعه سازمان ملل و سازمان حفاظت ازمحیط زیست در سال ۲۰۰۱ شروع به کار کرد. براى کار مطالعاتى و حفاظتى، ۵ منطقه انتخاب شد که گمان مى‌رفت ۸۰ درصد یوزهاى ایران در آن مناطق پراکنده‌اند. پارک ملى توران، پارک ملى کویر در استان سمنان، منطقه حفاظت شده بافق و پناهگاه‌هاى حیات‌وحش دره انجیر و نایبندان در استان یزد.

خطراتی که یوز را تهدید می‌کند

عرب بادیه نشین که یک چیتا و توله اش را شکار کرده، عراق، 1925
دشمن طبیعی یوز، سگ گله و پلنگ است. برخلاف تصور اکثر مردم، یوزها حیوانات آرامی هستند و هرگز به دام‌های اهلی حمله نمی‌کنند. ورود دام به زیستگاه یوز از تهدیدات اصلى زندگى یوزپلنگ است، علاوه بر این‌که سگ گله ممکن است به یوز حمله کند، چوپانان هم به محض رویارویى با این حیوان با تصویر احتمال حمله یوز به دام‌ها، حیوان را با تیر یا سنگ مى زنند. از سوی دیگر، با توجه به اینکه وجود آب در زیستگاه اصلی یوز که دشت‌های باز و تپه ماهورهای واقع در مناطق استپی و بیابانی است، یک موهبت محسوب می‌شود، دام و بخصوص شتر وقتی سر آبشخور یا چشمه می‌آیند، آن را اشغال می کنند و دیگر نه یوز و نه طعمه‌هایش به آنجا نمی روند. در نتیجه طعمه‌های یوز مهاجرت می کنند یا می میرند و به دنبال آن زندگی یوز هم تحت تاثیر قرار می گیرد. گفتنی است که غذای اصلی این حیوان را آهو، جبیر، قوچ و میش، کل و بز و خرگوش تشکیل می دهد که امروزه به دلیل شکار بی‌رویه شکارچیان غیرمجاز مجهز به خودروها و موتورسیکلت‌های قدرتمند صحرایی، جمعیت آنها نیز به شدت در حال کاهش است.

Deck the Halls with a fast cheetah...


Deck the Halls with a fast cheetah
Fa la la la la la la la la
Watch him run at 80 miles an hour
Fa la la la la la la la la
Strike an antelope on the neck
Fa la la la la la la la la
Now he has a meal to eat yeah!!!

Fa la la la la la la la la

مشخصات یوز

یوزپلنگ از خانواده گربه سانان به شمار می آید که به دلیل داشتن دست و پایی بلند، بدنی کشیده و باریک و سینه ای فراخ تا حدود زیادی به سگ‌های تازی شبیه است. رنگ بدن یوز نخودی است و خال‌های ریز و درشتی آن را پوشانده است. بسیاری از مردم یوز را با پلنگ اشتباه می گیرند، اما تفاوت بارز این دو گونه در شکل خال‌هایشان است. در یوز خال‌ها توپر و گرد است، در حالی که خال‌های پلنگ...

زیستگاه‌های یوز آسیائی

نسل یوزپلنگ آسیایی در تنها زیستگاهش ایران، در حال انقراض است. در گذشته، زیستگاه یوز پراکندگی وسیعی از شبه جزیره عربستان تا هندوستان و ترکمنستان داشته‌است. اما در قرن اخیر بر اساس اطلاعات موجود نسل یوز آسیایی جز در ایران در سایر کشورها منقرض شده‌است: عراق ۱۹۲۹، کویت ۱۹۴۲، هند ۱۹۴۷، قزاقستان ۱۹۷۰، پاکستان ۱۹۷۲، ترکمنستان ۱۹۷۳، عربستان ۱۹۷۳، عمان ۱۹۷۷
در ایران، گستره‌ای از بمپور در بلوچستان تا طبس، پارک ملی گلستان در خراسان، منطقه حفاظت شده خوش ییلاق، پارک ملی توران و پارک ملی کویر (سمنان)، نفت شاه در باختران، منطقه حفاظت شده موته در اصفهان، تمام مناطق یزد، منطقه بهرام گور فارس، حاجی آباد در بندرعباس و پارک ملی خبر روچون و راور در کرمان در سالهای قبل زیستگاه یوز آسیایی به شمار می‌آمد. در سالهای اخیر یوز فقط در مناطق نایبندانِ طبس، بافق، دره انجیر و کالمند در استان یزد، ذخیره گاه زیستکره توران و پارک ملی کویر در سمنان، میاندشت در خراسان شمالی و بجستان در خراسان رضوی مشاهده شده‌است.

یوزپلنگ آسیائی

شهریورماه سال۱۳۷۳، ماده یوزی به همراه سه توله تشنه خود برای نوشیدن آب وارد باغ‌های اطراف شهر بافق شد. تعدادی افراد غیرمحلی(بنا به گفته محلی‌ها ماموران شهربانی قدیم) با چوب به مادر و توله‌هایش حمله کردند، مادر موفق شد از این مهلکه جان سالم به در ببرد، اما توله‌ها اسیر دست انسان‌های ناآگاه شدند. دو توله زیر ضربات چوب جان خود را از دست دادند و توله دیگر زخمی و ضرب خورده با کمک مردم با تماس با حفاظت محیط زیست بافق و ماموران حفاظت از محیط زیست آن شهرستان نجات یافتند، این توله که بعدها ماریتا نام گرفت به پارک پردیسان تهران منتقل شد و بعد از ۹ سال اسارت، در سال ۸۲ به دلیل عفونت ریوی جان باخت.
 به گفته شاهدان عینی، ماده یوز تا مدت‌ها به نزدیکی محل واقعه می‌آمد و توله‌هایش را صدا می‌زد. «ماریتا» تنها یوز آسیایی در اسارت موجود در پارک پردیسان تهران چند سال قبل بر اثر بیماریهای ناشی از اسارت، چشم از جهان بست. علاقمندان به یوز آسیایی روز نهم شهریور (سالروز نجات ماریتا) را روز حفاظت از یوزپلنگ نامیدند و در مراسمی یک روزه یوز آسیایی را به عنوان سمبل و میراث طبیعی ایرانیان معرفی کردند.

توله های نازنازی


پیدایش و پراکنش

زمان پیدایش یوز به حدود ۴ تا ۵ میلیون سال پیش باز می‌گردد و شواهد حاکی از آن است که آنها زودتر از دیگر گربه‌های بزرگ تکامل یافته‌اند. قدیمی‌ترین سنگواره‌های آنها در آمریکای شمالی و در ایالت‌های تگزاس، نوادا و وایومینگ آمریکا مشاهده شده است.
یوزها زمانی در سرتاسر آسیا، آفریقا، اروپا، آمریکای شمالی گشت می‌زدند اما در انتهای عصر یخبندان (در حدود ۱۰ هزار سال قبل) تغییرات اقلیمی عظیم باعث نابودی بخش بزرگی از پستانداران شد که یوزها هم از این فاجعه بی نصیب نماندند. همگی یوزهای آمریکای شمالی و اروپا و بیشتر جمعیت آسیایی و آفریقایی این موجود از بین رفت و برخی از متخصصان عقیده دارند که جمعیت‌های کنونی آن از اندک حیوانات بقا یافته و خویشاوند نزدیک اشتقاق پیدا کرده اند...

پنجشنبه، تیر ۲۲، ۱۳۹۱

واژه‌شناسی

واژه یوزپلنگ یکی از واژه‌های اصیل پارسی است که از ترکیب دو کلمه «یوز» و «پلنگ» تشکیل شده است. یوز بُن مضارع مصدر یوزیدن به معنای «جَستن، جهیدن و طلب‌کردن» بوده و از این رو یوزپلنگ به معنای پلنگی است که به دنبال شکار خود گشته و آن را با جستن و دنبال کردن می‌گیرد. ایرانیان باستان این جانور را بیشتر با نام «یوز» می‌شناخته‌اند و کمتر کلمه «یوزپلنگ» را برای آن به کار می‌بردند.

اطلاعات کلی

یوزپلنگ یا یوز (Acinonyx jubatus) جانوری مهره‌دار از رده پستانداران، راسته گوشتخواران، خانواده گربه‌سانان است
بدن این گربه‌سان در درازای چندین میلیون سال به گونه‌ای پیشرفت پیدا کرده است که این جانور بتواند توانایی حرکت با تندی برابر با ۱۱۰ کیلومتر در ساعت را داشته باشد. سرعت یوزپلنگ در عرض ۳٫۵ ثانیه پس از شروع دویدن به صد کیلومتر در ساعت می‌رسد که از شتاب بسیاری از ماشین‌های مسابقه‌ای نیز بیشتر است. اندام باریک، پاهای لاغر و بلند، قفسه سینه‌ای کم پهنا ولی عمیق و جمجمه‌ای کوچک، ظریف و گرد، یوز را به سریع‌ترین جانور روی زمین تبدیل کرده است. یوزها به آسانی از دیگر گربه سانان تشخیص داده می‌شوند. این امر تنها به دلیل وجود خال‌های روی بدن او نیست بلکه بدن باریک و کشیده، سر کوچک، چشم‌های بالا قرار گرفته و گوش‌های کوچک و تا حدودی پهن است که آنها را متمایز می‌کند...